Γιατί McDonald’s και Amazon καταβάλλουν ξαφνικά 15 δολάρια την ώρα στους εργαζομένους;

άρθρο από το cnn.gr «Όλο και περισσότερες πολιτείες αυξάνουν τους κατώτατους μισθούς στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, οι εργαζόμενοι στα fast food πληρώνονται πλέον με 15 δολάρια την ώρα από …

Η εταιρεία Target κάνει αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα $11/ώρα, με υποσχέση να το πάει στα $15 το 2020

Στις 25 Σεπτέμβρη η εταιρεία Target ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 100.000 νέους εποχιακούς εργαζόμενους (για την χειμερινή περίοδο αυξημένης κινητικότητας στην κατανάλωση λόγω εορτών κλπ) με βασικό ωρομίσθιο $11. Όμως, …

29 Νοεμβρίου 2016 – 4 χρόνια Fight for $15

Ακούγοντας για έναν εργατικό αγώνα που κλείνει τέσσερα χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος, αυξάνοντας την δυναμική του, κάποιος στα μέρη μας θα αντιδρούσε τουλάχιστον με καχυποψία. Τέτοια παραδείγματα φαντάζουν αρκετά μακριά …

29 Νοέμβρη 2016 – Εμείς τώρα!

´Ελεγε ένα παλιό σύνθημα που αναφερόταν στα κινήματα απελευθέρωσης στην Λατινική Αμερική ότι “η επανάσταση έμαθε κολύμπι” και κατάφερε, τελικά, να περάσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Σήμερα, πέντε και …

faces of $15


Η Shymara Jones είναι αφροαμερικανίδα, μουσουλμάνα, εργαζόμενη στην βιομηχανία του γρήγορου φαγητού και από τις βασικές οργανώτριες της καμπάνιας για ωρομίσθιο 15 δολλάρια στη βόρεια Αμερική. Η Shymara Jones είναι από τις γυναίκες που μπορούν να μας δώσουν κουράγιο, ακόμα κι αν τα λόγια της ηχούν από μίλια μακρυά ξένα και παράξενα στα μέρη μας. Η Shymara Jones μας λέει μια μεγάλη αλήθεια: ότι εμείς κρατάμε αυτόν τον κόσμο. Με τα χέρια μας, τα πόδια μας και το μυαλό μας. Ανεξαρτήτου χρώματος…


ΜΕΜΦΙΣ, ΗΠΑ – “Ως κακοπληρωμένοι εργάτες στα φαστ-φουντ και στην οικιακή φροντιδα, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι αντίκτυπο έχει στις κοινότητες των Μαύρων η οικονομική ανισότητα.
Κάτι πάει στραβά με την οικονομία μας την στιγμή που εκατομμύρια Αμερικάνων, σαν εμάς, δουλεύουν σκληρά καθημερινά σερβίροντας και φροντίζοντας ανθρώπους, αλλά δεν βγάζουν αρκετά ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό ενταχθήκαμε στο fight for $15.”


“Αφού πληρώσω το νοίκι, τους λογαριασμούς και την κάρτα για τα ΜΜΜ, με δυσκολία μου μένει κάτι από τον μισθό.
Αν ξεμείνω εν τέλει με δύο δολλάρια, αγοράζω νουντλς και την κουτσοβγάζω μέχρι την επόμενη μέρα που θα πληρωθώ.
Δουλεύω σκληρά για μια εταιρία πολλών εκατομμυρίων και αξίζω κάτι καλύτερο από το να πεινάω παίρνοντας έναν μισθό φτώχειας.”
– Πάτρικ Λίπερ, Σεντ Λιούς, ΗΠΑ


“Κανείς δεν την παλεύει με οχτώ και με έντεκα δολλάρια ωρομίσθιο.
Τα 15$/ώρα πρέπει να είναι το λιγότερο.
Έτσι η φωνή μου ακούγεται.
Έτσι η φωνή των συναδέλφων μου ακούγεται κι αυτή!”.
– Darius Cephas, εργάτης στα McDonald’s, Μπόστον-ΗΠΑ.


Ο Τζόρνταν Πέρι είναι ένας άσημος μαύρος εργαζόμενος στην αλυσίδα “Little Ceasar’s” στο Saint Louis.
Ποζάρει στην κάμερα και μας λέει: Οι εταιρίες fast-food έχουν τεράστια κέρδη τη ίδια στιγμή που περιμένουν από εμάς τους εργαζόμενους να ζήσουμε με ψίχουλα.
Είμαι με τον αγώνα για τα 15 δολλάρια/ώρα γιατί τα παιδιά μου δικαιούνται κάτι καλύτερο από το να μην έχουν καινούργια παπούτσια επειδή ο πατέρας τους δουλεύει παίρνοντας το κατώτατο ωρομίσθιο δλδ 7,65$/ώρα”.


“Στον χώρο του fast-food κάνεις καριέρα. Υπάρχουν ενήλικες σε αυτές τις δουλειές που ξοδεύουν κανονικά την ζωή τους. Και ο λόγος είναι ότι τέτοιου είδους δουλειές είναι οι μόνες διαθέσιμες μέσα στην κρίση. Ακόμα κι αν έχεις κάποια εμπειρία ή κατάρτιση σε άλλον τομέα, είναι δυσκολο να βρεις δουλειά εκεί που ψάχνεις. Απαιτούμε σεβασμό στην δουλειά και έναν βασικό μισθό που να να καλύπτει τις ανάγκες μας γιατί δουλεύουμε σκληρά εκεί πέρα και κερδίζουμε εκατομύρια για τα αφεντικά μας στην βιομηχανία του γρήγορου φαγητού”.

Λόγια καθαρά, λόγια εργατικά. Μπορεί η “βαριά” πολιτική ανάλυση να απουσιάζει, όμως η βιωμένη εργατική εμπειρία της Monique Jamison, εργαζόμενης στα Wendy’s στο St. Louis, μιλάει πιο δυνατά και από τηλεβόα συνδικαλιστή!

Black Work Matter – The Fight for $15


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.
Το κέντρο της Νέας Υόρκης σείεται από τα συνθήματα χιλιάδων χαμηλόμισθων εργατών για άυξηση τους κατώτερου ωρομισθίου και σεβασμό στις δουλειές.
Η απεργία πραγματοποιήθηκε σε 270 πόλεις των ΗΠΑ.
Το προλεταριάτο είναι παγκόσμιο και είναι πολυεθνικό!


“Όταν άκουσα ότι οι εργάτες μάχονται για ψηλότερους μισθούς σκέφτηκα πόση διαφορά θα έκανε η αυτή η αύξηση του μισθού στην ζωή μου. Έχω έναν γιο και δουλεύω σκληρά για να τον μεγαλώσω και να του παρέχω τα απαραίτητα από μόνη μου. Το ότι κερδίσαμε 15 δολλάρια την ώρα σημαίνει για μας ένα καλύτερο μέλλον. Σημαίνει ότι θα πάω να σπουδάσω και εν τέλει θα στείλω και τον γιο μου”.
– Ashley Matthews

Αυτά λέει μια εργαζόμενη σε αμερικάνικο φαστφουντάδικο.Εκεί, οι εργάτες σήκωσαν κεφάλι και κερδίζουν διπλασιασμό στο ωρομίσθιο! Μπορεί να μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως οι ανάγκες της σύγχρονης εργατικής τάξης είναι κοινές σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία!

Συνδέοντας το κίνημα για τα $15/ώρα με άλλα κινήματα

Αντλήσαμε, μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από τον ιστότοπο zcomm.org, το οποίο τιτλοφορείται “Συνδέοντας το κίνημα για τα $15/ώρα με άλλα κινήματα”. Το κείμενο αποτελεί την γραπτή εκδοχή της …


Στο μαγαζί που δουλεύω είμαστε ήδη ενωμένοι, όχι γραφειοκρατικά,
αλλά στα όσα νιώθουμε και σκεφτόμαστε.
-Justin Johnson