Οι καραβοκύρηδες της Μεσογείου Μετά το θάνατο του Καντάφι στις 20/10 και την επίσημη λήξη των νατοϊκών επιχειρήσεων, διαδίδεται από διάφορες μεριές των αφεντικών πως ο πόλεμος στη Λιβύη τελείωσε και ήρθε η ώρα των business. Εκείνο που ισχύει σίγουρα, είναι πως τελείωσε εκείνη η πλευρά του πολέμου που αφορούσε την αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη. Γιατί κατά τ’ άλλα είναι υπερβολικά πολλά τα ανοιχτά ζητήματα στη μετά Καντάφι εποχή: διακρατικές συμμαχίες κι αντιπαλότητες, πρώτες ύλες και βέβαια η νομή των εξουσιών στο εσωτερικό της χώρας. Πολλά τα ζητήματα, πολλοί και οι διαγκωνιζόμενοι ανταγωνιστές, οπότε κανένας πόλεμος δεν φαίνεται να τελείωσε. Το αντίθετο.
ανοιξιάτικες ανησυχίες Πιάνοντας το νήμα από τις αρχές του 2011, ήταν δεδομένο πως οι επαναστάσεις στη βόρεια Αφρική προκάλεσαν ένα τεράστιο σοκ στα δυτικά κράτη, που είχαν συνηθίσει να κάνουν δουλειές με τις «ακλόνητες» δικτατορίες της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης. Ανάμεσα στις άλλες τους δουλειές, οι βορειοαφρικανικές δικτατορίες, κυρίως η Τυνησία και η Λιβύη που βρίσκονται πιο κοντά στις απέναντι ευρωπαϊκές ακτές, είχαν αναλάβει το ρόλο του αντιμεταναστευτικού μπάτσου στη νότια Μεσόγειο, για λογαριασμό της ε.ε. Όμως οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με τα καθεστώτα έγιναν κουρελόχαρτα, λόγω του μαζικού αραβικού ξεσηκωμού και οι ευρωπαίοι «ειδικοί» ανησύχησαν. Αν θυμάστε, ήταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2011, που εμφανίστηκαν (και) στα ελληνικά media οι δυσοίωνες εκτιμήσεις πως επίκειται κύμα ενός εκατομμυρίου μεταναστών (!!) λόγω του ελλείμματος ασφάλειας στις βορειοαφρικανικές χώρες. Δεν έχουμε καμία ιδέα για το πως προέκυψε αυτό το νούμερο στους υπολογισμούς των ειδικών, αλλά ξέρουμε κάτι άλλο: σε καιρούς αβεβαιότητας η ιδεολογία, ή τερατολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια σίγουρη λύση κι αυτό το χαρτί έπαιξαν τότε οι ευρωπαίοι προπαγανδιστές. Εκτρέποντας το θέμα και τη δημόσια προσοχή, από την καταστολή και τους χιλιάδες νεκρούς που προκαλούσαν οι βορειοαφρικάνοι χασάπηδες (έχοντας το πρωτοκοσμικό «ελεύθερο») στην επικείμενη μεταναστευτική «εισβολή». Φυσικά μια τέτοια ιδεολογική προετοιμασία, όπως φάνηκε, δεν θα μπορούσε παρά να προεικονίζει την «τύχη» που περίμενε όσους/όσες επιχειρούσαν τελικά να περάσουν τη Μεσόγειο απέναντι. Παρ’ όλη την ευρωπαϊκή ανησυχία, μεταξύ Μαϊου και Αυγούστου, ήταν περίπου 26.000 εκείνοι που έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα μέσα σε όλο αυτό το διάστημα. Προσθέτοντας τους δύο χιλιάδες νεκρούς και τους, άγνωστο πόσους, αγνοούμενους, συμπεραίνουμε ότι οι ειδικοί έπεσαν εντελώς έξω. Αλλά ποιος θυμάται πλέον τις προβλέψεις τους ε; Η δουλειά είχε γίνει.
η ιταλική περίπτωση Παραπάνω αναφερόμαστε στη δυτική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως αυτή είχε την ομόθυμη στήριξη και συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Καθόλου έτσι δεν συνέβη και δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά συμβόλαια στη μέση. Ενώ θα υπέθετε κανείς πως τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των μεταναστών θα υπήρχε κοινή γραμμή, μέχρι κι εκεί φάνηκαν οι ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις. Διαφωνίες ανέκυψαν στα συμβούλια της ε.ε. και το «έλλειμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» έκανε κι εδώ την εμφάνισή του. Κάπως έτσι το ιταλικό κράτος (ναι, αυτό που συγκυβερνούν οι φασίστες) έδωσε προσωρινές άδειες παραμονής με ισχύ λίγων μηνών, στο πρώτο κύμα τυνήσιων μεταναστών που έφτασε στο έδαφός του, για να πάνε σε συγγενείς τους στη Γαλλία. Ήταν μια απόπειρα διεθνοποίησης, σε επίπεδο ε.ε., του ζητήματος. Το νόημα της ήταν σαφές: ω, Γάλλοι δε θα μαζεύουμε εμείς μετανάστες, την ώρα που εσείς βομβαρδίζετε την πρώην αποικία μας. Αμέσως μετά το γαλλικό κράτος, με μια υποδειγματική παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν, έκλεισε το συνοριακό πέρασμα στους τυνήσιους. Τόσο «αγαπημένα» τα ευρωαφεντικά μεταξύ τους, που φτάνουν να χρησιμοποιούν τους μετανάστες σαν μέσο πίεσης του ενός στο άλλο. Για να μη μιλήσουμε για τον Καντάφι, που απειλούσε πως θα γεμίσει την Ευρώπη με «ξυπόλυτους», αφού οι Ευρωπαίοι τον «πρόδωσαν».
νήσοι και πλεούμενα Ενώ αυτά συνέβησαν σε διακρατικό επίπεδο, στο εσωτερικό της Ιταλίας εφαρμόστηκαν «προχωρημένα» πράγματα. Όπως είπαμε και παραπάνω από τη Λαμπεντούζα πέρασαν περίπου 26.000 μετανάστες, μεταξύ του περασμένου Μαϊου και Αυγούστου. Αυτοί ήταν κυρίως Τυνήσιοι, αλλά και από πολλές άλλες αφρικανικές εθνικότητες. Με την αύξηση του ορίου φυλάκισης στο δεκαοχτάμηνο, αυτοί διεσπάρησαν σε στρατόπεδα ανά την Ιταλία, μέχρι ν’ απελαθούν. Φυλακισμένοι με τις γνωστές συνθήκες και αγνοώντας πολλοί απ’ αυτούς μέχρι πότε θα κρατούνταν εκεί μέσα. Σ’ αυτές τις συνθήκες, στις 20 Σεπτέμβρη, ξέσπασε μια εξέγερση στο στρατόπεδο της Λαμπεντούζα, όταν κάποιοι από τους περίπου 1.300 κρατούμενους έβαλαν φωτιά στο κέντρο. Πολλοί απ’ αυτούς κατάφεραν ν’ αποδράσουν για λίγες μέρες, ζώντας γύρω από τον οικισμό του νησιού, πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στους ντόπιους. Ακολούθησε ένα πογκρόμ ντόπιων και αστυνομίας εναντίον των μεταναστών, όπου τραυματίστηκαν αρκετοί απ’ αυτούς σοβαρά. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Bernandino De Rubeis, εμφανίστηκε στην τηλεόραση να κάνει δηλώσεις, κρατώντας ένα ρόπαλο του μπέϊζμπολ (!) και απαιτώντας από την κυβέρνηση να εκκενωθεί το νησί από τους μετανάστες. Αυτό συνέβη με θαυμαστή ταχύτητα. Μέσα σε τρεις μέρες, περίπου 900 μετανάστες μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά αεροπλάνα C-130 σε άλλα στρατόπεδα στην ιταλική ενδοχώρα. Έντεκα από τους μετανάστες (Τυνήσιοι, Σουδανοί και Νιγηριανοί) θεωρήθηκαν «πρωτεργάτες» του εμπρησμού της Λαμπεντούζα και οδηγήθηκαν στις φυλακές του Agrigento στη Σικελία. Τους βαραίνουν κατηγορίες του τύπου «διακεκριμμένες υλικές φθορές, εμπρησμός και αντίσταση κατά της αρχής». Για κάποιους απ’ αυτούς ο τοπικός εισαγγελέας ενδέχεται να προτείνει μέχρι και «απόπειρα μαζικής ανθρωποκτονίας» (!), λόγω του εμπρησμού. Είδατε λοιπόν; Κάπως έτσι «τελείωσε ο πόλεμος στη Λιβύη», αλλά δεν θα γραφτεί στα επίσημα βιβλία ιστορίας. «Τελείωσε» με κάποιες χιλιάδες στο πάτο της Μεσογείου και πολλούς ακόμα, εκτεθειμένους στη βία και τους εξευτελισμούς των «ανεπτυγμένων». Κι όσοι νομίζουν πως αυτές είναι «παράπλευρες» απώλειες ενός πολέμου, καλά θα κάνουν να θυμηθούν τους σομαλούς, τους ιρακινούς, τους σουδανούς, τους αφγανούς και τόσους άλλους μετανάστες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μαθαίνουμε πολιτική γεωγραφία. |
|||
Αυτονομία 2021