Ηπέιρου και Γ’ Σεπτεμβρίου Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που με αφορμή την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ξέσπασε ένα ακόμη πογκρόμ σε βάρος μεταναστών εργατών. Εκείνες οι μέρες και νύχτες, μέρες κυνισμού και νύχτες βαρβαρότητας, μοιάζει , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να έχουν ήδη ξεχαστεί. Λες και οι εισβολές σε σπίτια στην Αλίτσης, η δολοφονία του 21χρονου Μπαγκλαντεσιανού στα Κάτω Πατήσια και τα λυντσαρίσματα στην 3ης Σεπτεμβρίου, στην Αριστοτέλους, στην Πατησίων, δεν ήταν παρά μια θλιβερή παρένθεση, ένας κακός εφιάλτης που πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεχαστεί.
30 μέτρα δρόμος από την Υπατία Μοιάζει με ειρωνεία της τύχης. Τριάντα μέτρα από την Υπατία, δυο βήματα από εκεί που θεωρητικά έπρεπε να παιχτεί μία από τις μεγαλύτερες κόντρες σε σχέση με τους μετανάστες, εκεί λοιπόν η ιστορία επαναλήφθηκε σαν τραγωδία. Ήταν ήδη ανοιχτός ο δρόμος γι' αυτή την τραγική κατάληξη και το είχαμε επισημάνει μάλλον έγκαιρα. Γράφαμε τρεις μήνες πριν (Barricada Ννο13, «Από τη Νομική στην Υπατία»)- τότε που διάφοροι «αντιρατσιστές» πανηγύριζαν μπας και κρύψουν τη γύμνια των επιλογών τους ότι «ο διαφορικός ρατσισμός των πολιτικών προτεραιοτήτων της αριστεράς ανακάλυψε επιχειρήματα (ενάντια στους μετανάστες εργάτες) που μόνο ακροδεξιοί θα μπορούσαν να ξεστομίσουν». Ε, λοιπόν τον Μάιο αυτό ακριβώς συνέβη. Για μια ακόμη φορά, την ίδια στιγμή που η βία σε βάρος μεταναστών πολλαπλασιαζόταν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, υπήρχαν διάφορα κάθε απόχρωσης κυνικά καθάρματα που (ξανα) ανακάλυπταν τις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου, τα ναρκωτικά, την πορνεία και την εγκληματικότητα, τις εφτά πληγές του Φαραώ κι άλλες τόσες, για να πουν τελικά αυτό που τους έπνιγε, αυτό που είχαν στην άκρη της γλώσσας τους και δίσταζαν να φτύσουν μην τυχόν και καρφωθούν για φασίστες: να πουν τελικά ότι έχουν κι οι μετανάστες τις ευθύνες τους γι' αυτή την κατάσταση. Με την ίδια ευκολία που λίγους μήνες πριν έχριζαν τους μετανάστες ανίκανους για οποιοδήποτε αγώνα, τον Μάιο τους ανακήρυξαν σχεδόν σε μοναδικούς υπεύθυνους για την κατάσταση του κέντρου. Χάθηκαν οι μαφίες, χάθηκαν τα (ελληνικά) κυκλώματα, χάθηκαν οι εργολάβοι, τα πάντα διαλύθηκαν σα σύννεφο καπνού και μεμιάς εμφανίστηκαν σε πρώτο πλάνο οι μετανάστες. Ακόμη κι αυτή η ατάκα, πλήρης αποθέωση της νεοελληνικής υποκρισίας και του μικροαστικού κυνισμού ότι «μ' αυτά που κάνουν οι μετανάστες θα γίνουμε όλοι χρυσαυγίτες» αυτό ακριβώς λέει ρητά και κατηγορηματικά: ότι αιτία όλων των κακών - και ειδικά του ρατσισμού των ντόπιων- δεν μπορούν παρά να είναι οι μετανάστες. Λογικό, ακόμη κι ένας Μιχαλολιάκος θα το καταλάβαινε. Γιατί αν δεν υπάρχουν οι μετανάστες, ε, θέλει αρκετή προσπάθεια να είσαι ρατσιστής. Με άλλα λόγια το ιδεολογικό υπόβαθρο του πογκρόμ δεν προέκυψε σαν μια ιδέα της τελευταίας στιγμής που πάτησε πάνω "σε ακραία γεγονότα". Κι αυτό φάνηκε - για όποιον έχει αμφιβολία - και μόνο από την διάρκειά του, η οποία ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μέσου έλληνα οργισμένου φασίστα. Όχι, το πογκρόμ ήταν το άμεσο, απτό και δολοφονικό αποτέλεσμα του για τουλάχιστον είκοσι ολόκληρα χρόνια σφυρηλατημένου ρατσισμού στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, από κάθε πλευρά της πολιτικής σκηνής· από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά. Κι αυτό όπως θα δούμε και στη συνέχεια δίνει διάφορες χρήσιμες εξηγήσεις.
Τυχαίες απουσίες; Πού ήταν οι νικητές της Υπατίας; Που βρίσκονταν οι υπερασπιστές των μεταναστών; Που βολόδερναν οι θιασώτες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας; Εκείνες τις μέρες βρίσκονταν κάπου μακριά. Πολύ μακριά από τη γωνία Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου.
Το έδαφος… Αν καλούσαμε κάποιον ιστορικό του μέλλοντος να περιγράψει τι ακριβώς είδε πέριξ της περιβόητης γωνίας εκείνες τις μέρες, ένα πράγμα σίγουρα θα έλεγε: ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν περιορισμένης έκτασης μεν, πολύ εκτεταμένο όμως σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που εξέπεμπε, αγώνα για τον έλεγχο του εδάφους. Πράγματι, αν δει κανείς τα γεγονότα με ψυχρή ματιά, αυτό που σε ό,τι αφορά το χώρο έκαναν οι μπάτσοι είναι πως τον απόκλεισαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ελέγχουν πλήρως και πέρα από κάθε αμφισβήτηση μερικά οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε το αναντίρρητο γεγονός του ελέγχου σα συνολικότερο ζήτημα στο οποίο οι μπάτσοι έχουν το πάνω χέρι, αυτό που δημιούργησαν γύρω από την 3ης Σεπτεμβρίου ήταν μια κάψουλα ασφαλείας για τους κάθε λογής φασίστες. Μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως ο βαθμός στρατιωτικοποίησης των μπάτσων από τη μία μεριά και οι σαφείς οργανωτικές αδυναμίες του κινήματος από την άλλη, μπορούν να καταστήσουν μια τέτοια κατάσταση εφικτή οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε στιγμή το επιλέξουν οι κρατικοί μηχανισμοί. Όμως μια τέτοια γνώμη είναι ελλιπής. Όχι μόνο γιατί παίζουν ρόλο και ιδεολογικοί παράγοντες, στους οποίους παραπάνω αναφερόμαστε, αλλά γιατί επιπλέον προσπερνάει το γεγονός ότι οποιαδήποτε πλήρως στρατιωτικοποιημένη διαχείριση του δημόσιου χώρου, εξαρτάται επίσης από τα υποκείμενα που ζουν και κινούνται σε αυτό το χώρο, απ' το αν και κατά πόσο είναι σύμφωνα ή αντιτίθενται σε μια τέτοια επιλογή. Με άλλα λόγια τέτοιες κάψουλες ασφαλείας μπορούν να δημιουργούνται, με σχετικά μικρό κόστος για τους μηχανισμούς δημόσιας τάξης, εκεί που τα ενεργά υποκείμενα έχουν αποσυρθεί από το πεδίο και το μόνο που υπάρχει είναι το εμπόρευμα (είτε λέγεται κατανάλωση, είτε λέγεται πρέζα και εξαθλίωση) και οι ένστολοι ή μη φρουροί του.
Και η νοηματοδότησή του… Εδώ η συζήτηση πηγαίνει λίγο πιο μακριά. Γιατί αυτή η κάψουλα ασφαλείας ήταν τελικά κάτι πολύ περισσότερο από μια χωροταξική παρέμβαση. Ήταν ένα σημείο αναφοράς, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον, όχι μόνο για μια χούφτα παρακρατικούς που κινήθηκαν εντός της, αλλά επίσης, όσο ακραίο κι αν ακούγεται, για τους ίδιους τους θεσμούς. Ας τα πιάσουμε ένα ένα. |
|||
...Η επιτυχία του πολιτικού χώρου της ακροδεξιάς οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους: α) Τόνισαν ότι υπάρχει πρόβλημα. β) Πρότεινανκαθαρή λύση: να φύγουν όλοι, να μην κυκλοφορούν ταβράδια, να έρθειη αστυνομία να επιβάλλει την τάξη.Έτσι πολιτικοποίησαν την παρέμβασή τους. Τις παραπάνω σοφίες δεν τις ξεστομίζει ούτε ο Πρετεντέρης, ούτε ο Λαζαρίδης. Τις καταθέτει ο κολοσσός του εθνοπατριωτισμού Ρ.Ρινάλντι στο «Δρόμο της αριστεράς» στις 14 Μάη, τότε που το πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών βρισκόταν σε εξέλιξη. |
|||
Αυτονομία 2021